WÜRSTEL TË NGRËNË TË PAGATUAR: 6 TË VDEKUR DHE 61 PERSONA TË PREKUR. ALARM NË SUPERMARKETE. NDËR MARKAT E PËRFSHIRA WUDY AIA

Shënim: Ajo që po ndodh në situatën e shpërthimit të listeriozës është ajo që teknikët e studios tonë përsërisin pa pushim në trajnimet që zhvillojmë në vend: Ruhuni nga subjektet që nuk kanë incidente të këtij lloji, sepse puna ka gjithmonë problematika. Kush subjekt nuk ka shfaqur asnjëherë problematika, nuk ka kontroll.

Vlerësojmë faktin që AKU, autoriteti ynë i ushqimit ishte ndër të parët që ndërhyri për bllokimin dhe tërheqjen nga tregu të lotove të dyshuara.

burimi: ilfattoalimentare.it

27 Shtator 2022

Lajmi i gjashtë personave që dyshohet se vdiqën në Itali nga ngrënia e salsiçeve të papjekura të kontaminuara me Listeria monocytogenes kaloi pothuajse pa u vënë re, megjithëse alarmi ra në shumë zinxhirë supermarketesh. Il Fatto Alimentare është i vetmi sajt që foli për këtë në një artikull që botuam më 26 shtator pasi shikuam dokumentet nga Sistemi Evropian i Paralajmërimit të Shpejtë (Rasff). Tabelat në dyqane u shfaqën të premten e 23 shtatorit dhe në shumë raste nuk shfaqej marka e produktit. Reklamat tregonin vetëm emrin e kompanisë prodhuese të treguar në etiketë (Agricola Tre Valli Soc. Coop, fabrikë në piazzale Apollinare Veronesi 1, në San Martino Buon Albergo, në provincën e Veronës) dhe shenjën e identifikimit (IT 04 M CE ) . Megjithatë, salsiçet AIA dhe markat e tjera të përfshira, pothuajse nuk shfaqen kurrë në tabela dhe kjo e bën të vështirë identifikimin e konsumatorëve. Ka edhe më shumë: në paketimin e salsiçeve AIA, për shembull, gjendet vetëm selia e prodhuesit (Prodhuar në stabilimentin S.Martino B.A. (VR) vula CE IT 04 M CE) dhe jo emri i fabrikës Tre Valli. Kjo do të thotë se për të gjurmuar paketat e kontaminuara, është e nevojshme të kontrollohet vula evropiane (Vula CE IT 04 M CE), dhe kjo nuk është plotësisht e dukshme.

Problemi ka të bëjë me të paktën tre lloje salsiçesh Wudy AIA (klasik, djathë dhe snack klasik) me datë skadimi nga 20 shtatori 2022 deri më 5 dhjetor 2022. Kjo do të thotë se produktet mund të jenë ende në rafte ose në frigoriferët e konsumatorëve. Në dokumentet e alarmit të lëshuara në nivel evropian përmenden edhe marka të tjera më pak të njohura si: Wür, Pavo, Golo, Salumeo i Lidl dhe Salchicha, për të cilat nuk ka indikacione më të sakta. Marka Töbias e zinxhirit të supermarketeve Eurospin gjithashtu shfaqet në listë, por tabela është tërhequr nga raftet me një njoftim të parë zyrtar në fund të gushtit 2022 dhe një njoftim të dytë në shtator. Një tjetër gjë për t’u theksuar është se ndotja prek vetëmlotet e përmendura që kanë një datë skadimi midis 20 shtatorit 2022 dhe 5 dhjetorit 2022.

Një numër kaq i lartë i viktimave dhe njerëzve të përfshirë vjen për shkak të zakonit të keq të përhapur për të ngrënë salcice të papjekura.
Në ambalazh shkruhet “Të konsumohet pas gatimit të kujdesshëm”, por njerëzit lexojnë pak, shpërqendrohen dhe nuk e dinë që salsiçet duhet të gatuhen para se t’i vendosin në tavolinë. Mendoni vetëm sa sallata orizi përgatisni në verë, duke shtuar salsiçe të prera në copa të vogla pa i gatuar. Zierja, nga ana tjetër, është absolutisht e nevojshme për të neutralizuar bakteret ende të pranishme. Është e vërtetë që linja e prodhimit parashikon pasterizimin e salsiçeve, por në këtë rast kontaminimi supozohet se ka ndodhur pas trajtimit termik në fazën e paketimit (raporti Rasff flet për kontaminim mjedisor).

Vetë AIA shfaq në paketim shprehjen “Përgatitja: gatuajeni në tigan ose në pjastër duke e rrotulluar për 3/4 minuta ose zieni në ujë të vluar për 3/4 minuta”. Për këtë arsye kompania nuk i ka tërhequr drejtpërdrejt salsiçet duke dhënë njoftimin, por komunikimi është shpërndarë nga prodhuesi në supermarkete. Nëse konsumatorët do të kishin ndjekur udhëzimet me përpikëri, nuk do të kishte gjashtë viktima dhe 61 persona të përfshirë. Përgjegjësia i takon edhe Fabrikës Tre Valli, sepse nëse, siç supozohet se ka ndodhur, ndotja ka ndodhur në fund të linjës së prodhimit, pasi kompania të kishte zbuluar problemin duhet të kishte identifikuar menjëherë shkaqet dhe më pas të aktivizonte tërheqjen e produktit. Fatkeqësisht, ky element shoqërohet me lehtësinë e konsumatorëve të mësuar të hanë salsiçe të pagatuara pa ndjekur udhëzimet e përdorimit.

Çështja është shumë serioze, aq sa Ministria e Shëndetësisë ka lëshuar një deklaratë të gjatë për shtyp të premten 23 shtator 2022 në të cilën paralajmëron konsumatorët, pa përmendur markat e përfshira, por vetëm emrin e prodhuesit Fabrika Tre Valli – IT 04 M CE. Në tekst nuk thuhet se autoritetet shëndetësore evropiane kanë lëshuar një alarm që tregon se të vdekurit janë gjashtë dhe personat e prekur 61. Bëhet fjalë për një problem që u konstatua nga ASL italiane në fillim të gushtit 2022 dhe për të cilat duhet të besojmë se ka pasur hetime dhe njohuri që kanë çuar në rrethimin dhe identifikimin më të mirë të faktit dhe etiologjisë së tij vetëm në fillim të shtatorit. Raporti Rasff tregon 12 shtator 2022 si ditën kur ka një ngarkesë të lartë të Listeria monocytogenes në mostra. Autoritetet shëndetësore italiane janë mjaft të sigurta për korrelacionin midis würstel dhe Listerisë, sepse përmes një ekzaminimi epidemiologjik ata kanë identifikuar würstel si përgjegjës të mundshëm për kontaminimin. Hipoteza u konfirmua nga testet e mëvonshme që gjetën praninë e shtamit Listeria monocytogenes ST 155 si në mostrat ende të paketuara ashtu edhe në fabrikën Tre Valli.

Më parë, në muajt gusht dhe shtator, dyshimet i drejtoheshin djathit “Asiago”, i cili pas ekzaminimeve të thelluara u shfajsua totalisht. Lind pyetja pse ministria nuk i informoi njerëzit në mënyrë adekuate, duke specifikuar se djathi Asiago ishte përfshirë gabimisht në këtë çështje. Pyetja e dytë ka të bëjë me dështimin për të treguar në deklaratën për shtyp të së premtes 23 shtator markat e përfshira dhe datat e skadencës së loteve në fjalë. Megjithatë, dokumentet nuk lënë vend për dyshime për peshën e situatës dhe shtrirjen e problemit që prek pothuajse të gjitha rajonet italiane. Dokumenti detajon listën e rrjeteve të supermarketeve në fjalë që kanë shpërndarë salsiçet. Në listë gjejmë: Lidl, Eurospin, Esselunga, Penny market, Conad, Sogegross, Unes, Bennet, Prix, Tigros… Përballë një rasti të tillë, ndoshta Ministria e Shëndetësisë duhet të dalë në terren duke i kujtuar njerëzve se salsiçet duhen ngrënë të gatuara.

Bazuar në atë që raportohet në 72 faqet e raportit evropian që kronika e të gjithë historisë, ne po përballemi me një nga rastet më të rënda të kontaminimit ushqimor që ka ndodhur në Itali në 50 vitet e fundit si për numrin e viktimave ashtu edhe për shpërndarjen në territor të produkteve të përfshira.

Fabrika Tre Valli në një njoftim për shtyp të mbërritur dje në redaksinë mohon kategorikisht se ka prova tekniko-shkencore që mund të çojnë në lidhje me raste vdekjesh nga listerioza dhe salsiçet e prodhuara nga Fabrika Tre Valli. “Kooperativa – saktësohet – ka aktivizuar një procedurë tërheqjeje vullnetare në marrëveshje me Autoritetet Kompetente me njoftim relativ informativ për përdorimin e duhur të ushqimit ekskluzivisht si masë paraprake, si ruajtja e gabuar e produktit dhe mosrespektimi i Metodat e gatimit të listuara në etiketë mund ta bëjnë ushqimin të papërshtatshëm për konsum nga pikëpamja mikrobiologjike.

Përgatiti: Studio EON

P.S.
Sot në mediat italiane po fillon të perhapet lajmi i dyshimit mbi vdekjet nga listerioza të shkaktuara nga salsiçet e prodhuara në stabilimentin Tre Valli në provincën e Veronës. Shifrat nuk janë akoma të konfirmuara dhe jepen numra të ndryshëm në media të ndryshme.
Vlen të rikujtojmë konsumatorët që specifikimet në etiketat e produkteve ushqimore, kryesisht ato me prejardhje shtazore, duhet të ndiqen me rigorozitet.

Vademekumi që duhet ndjekur nga të gjithë konsumatorët

  • Higjienizoni në mënyrë të shpeshtë duart dhe pastroni sipërfaqet dhe materialet që bien në kontakt me produktet ushqimore: enë, frigoriferë, sfungjerë etj.
  • Ruani veçmas dhe në enë të mbyllura në frigorifer ushqimet e pagatuara, të gatuara dhe gati për konsumim.
  • Gatuani mirë ushqimin duke ndjekur udhëzimet e etiketës së produktit.
  • Mos blini produkte me prejardhje shtazore pa etiketë, rrezikoni shëndetin tuaj dhe të familjarëve tuaj.
  • Kontrolloni higjienën e subjekteve ku blini produktet ushqimore.
  • Mos lini ushqime që prishen në temperaturën e ambientit dhe respektoni temperaturën e ruajtjes të treguar në etiketë.


[contact-form-7 id="355" title="Forma Kontaktit"]

This will close in 0 seconds