A është e vërtetë që ushqimi me myk shkakton kancer?

Jo, jo të gjitha myqet janë kancerogjene, por disa lloje të kërpudhave nga familja Aspergilli mund të sulmojnë ushqimet dhe lirojnë aflatoksinat, substanca toksike që janë mutagjene dhe kancerogjene për mëlçinë.

Me pak fjalë

Disa kërpudha nga familja Aspergilli mund të prodhojnë substanca të quajtura aflatoksina që ndotin ushqimin.
Drithërat, arrat, bishtajoret dhe erëzat janë veçanërisht në rrezik.
Aflatoksinat janë gjenotoksike dhe shkaktojnë kancer të mëlçisë.
Ka helmime akute (të rralla) ose helmime kronike për shkak të futjes së vazhdueshme të sasive të vogla të ushqimit të kontaminuar.
Aflatoksinat klasifikohen si kancerogjene për njerëzit.
Për të reduktuar praninë e tyre ekzistojnë rregulla për mbledhjen, përpunimin dhe ruajtjen e ushqimeve në rrezik.

Burimi: AIRC – Shoqata italiane për kërkimin ndaj kancerit[contact-form-7 id="355" title="Forma Kontaktit"]

This will close in 0 seconds