Gjurmueshmëria dhe Blockchain

Përsa i përket situatës së gjurmueshmërisë në Shqipëri mund të themi që ajo, në rastet e rralla kur egziston, është totalisht e pamjaftueshme. Në të gjitha rastet e tjera, gjurmueshmëria, është inegzistente. Ky fakt përbën arsyen kryesore të bllokimit të eksporteve shqiptare të produkteve me origjinë shtazore drejt vendeve të BE.
Rikujtojmë dhe njëherë që sistemi i gjurmueshmërisë është një nga përbërësit e sistemit të detyruar HACCP, I CILI ËSHTË I VETMI SISTEM QË NA LEJON HAPJEN E EKSPORTIT DREJT VENDEVE PERËNDIMORE.
Sistemet e menaxhimit si ISO, GlobalGap apo BRC/IFS nuk nevojiten për eksportin, ato i nevojiten destinatorëve ose në gjuhën e sektorit Stakeholders-ave.

(NUK MUND TË EGZISTOJNË SISTEME MENAXHIMI ISO, GLOBALGAP, BRC/IFS PA NJË SISTEM REAL HACCP.
HACCP NUK ËSHTË NJË MANUAL POR NJË SISTEM PROCEDURASH QË NË FUND TË PËRPILIMIT TË TYRE REDAKTOHEN NË NJË MANUAL PËRFUNDIMTAR)
Për një informacion të mëtejshëm dhe profesional mbi sistemin HACCP, mund të na kontaktoni me email: eongroup@eonimpresa.com ose në numrat e kontaktit që mund të gjeni në: www.eonimpresa.com, si dhe pranë ambienteve të zyrave tona në Tiranë .

BLOCKCHAIN: MUND TË BËJË NJË REVOLUCION NË INDUSTRINË USHQIMORE?

Quhet Food Trust Blockchain Network dhe është një program i iniciuar nga IBM në një shkallë globale për të mbështetur evolucionin ushqimor dhe, më konkretisht, për të siguruar mjetet për të zhvilluar një sistem dhe një zinxhir të furnizimit më të sigurt, transparent dhe efikas. Çfarë hyn teknologjia e bërë e famshme nga kriptovalutat si Bitcoin me ushqimin është e lehtë të shpjegohet: është pikërisht përdorimi i blloqeve të zinxhirëve(blockchain), paprekshmëria e tyre, të cilat mund të sigurojnë që transaksionet të kontrollohen dhe të jenë imune ndaj shkeljeve. Në rastin e rrjetit blockchain të IBM, e bazuar në cloud, përparësia e premtuar për shitësit, furnizuesit, kultivuesit dhe distributorët e industrisë ushqimore është veçanërisht gjurmueshmërinë e produkteve praktikisht në kohë reale. Dhe sigurisht është e sigurt. Një sistem i ndërveprueshëm dhe i ndërtuar mbi standarde të hapura, kështu përcaktohet, qëllimi përfundimtar i të cilit është për të vënë në dispozicion të operatorëve të biznesit ushqimor një mjet për të menaxhuar aktivitetet e tyre në mënyrë më efikase dhe të propozojë, duke tentuar, ushqime më të sigurta me kosto më të ulëta.

Falë blockchain dhe karakteristikave të saja si databazë e decentralizuar (në të cilën të gjitha të dhënat janë të kriptografuara për të siguruar besueshmëri të mëtejshme), hetimet mbi ushqimin e kontaminuar do të jenë më të shpejta, operatorët e filierës do të jenë më të informuar për kushtet dhe rrugëtimin që ushqimi ka bërë dhe konsumatorët përfundimtare do të vuajnë rrezik më të ulët të falsifikimit, sepse origjina e produkteve do të autentikohet pa mënyrë shkelje.

Pas 18 muajsh testimesh, gjatë së cilës u monitoruan miliona produkte ushqimore, rrjeti IBM tani është i gatshëm për të vepruar dhe përfshin ndër eksponentët kryesorë të saj distributorë të mëdhenj si Carrefour, kooperativat e mëdha amerikane si Topco Associates LLC ( realitet që në Shtetet e Bashkuara ka arritur më shumë se 15 mijë dyqane dhe 65 milion konsumatorë në javë) dhe Wakefern dhe furnizues si BeefChain, Dennick Fruit Source dhe Smithfield. Edhe një gjigant si Walmart po luan këtë lojë, pasi testoi me sukses (nga 2017 e tutje) përfitimet e blockchain (për gjurmueshmërinë e disa produkteve ushqimore nga kompania e prodhimit deri në dyqan). Walmart së fundmi ka konfirmuar që do ti kërkojë furnizuesve të produkteve me gjethe të gjelbër që të marrin informacion mbi gjurmueshmërinë duke u mbështetur tek Food Trust ndërsa në këtë moment, siç konfirmohet nga zëdhënësi për IBM në Itali, nuk ka operatorë në sektorin ushqimor në Itali që ti jenë bashkuar projektit.

Rasti i Carrefour
Për zinxhirin e supermarketeve francez, përdorimi i blockchain është diçka reale edhe në tregun italian: nga 11 tetori është e mundur për të blerë Filiera Qualità Carrefour Italia, produkti i parë që do të ndiqet me këtë teknologji, në të gjitha mbi njëmijë pikat e shitjes të pranishme në territorin kombëtar. Duke lexuar me smartphonin personal të QR Code të aplikuar në etiketë, konsumatorët do të kenë qasje në një faqe të dedikuar që u lejon atyre për të kontrolluar në kohë reale të dhënat lidhur me të gjithë zinxhirin e furnizimit, nga origjina deri në mbërritjen tek pika e shitjes. Së shpejti, brenda muajve të ardhshëm, të njëjtin fat do të ndjekin edhe zinxhirët e tjera të mëdha (portokallet, limonat, qumështi, vezët, djathi, domatet dhe mishi) dhe brënda vitit 2022 zgjidhja që është në pronësi të IBM duhet të zbatohet në të gjithë botën. Laurent Vallee, sekretar i përgjithshëm i shoqërisë, konfirmoi se, duke përdorur blockchain, ushqimi mund të jetë “i gjurmuar që në origjinë brenda pak sekondash në vend të ditëve ose javëve.” Dhe kjo nuk duket aspak, një ndryshim i vogël.

burimi: Sole24ore[contact-form-7 id="355" title="Forma Kontaktit"]

This will close in 0 seconds