Bashkimi Evropian autorizon insektet si një ushqim i ri

Me një propozim nga Komisioni, vendet individuale të BE-së i kanë dhënë dritën e tyre të gjelbër përdorimit të larvave të insekteve të miellit të verdhë për përdorim ushqimor.
Pas një vlerësimi rigoroz shkencor nga Agjencia e Sigurisë Ushqimore, vendet anëtare të Bashkimit Evropian kanë miratuar propozimin e Komisionit që lejon përdorimin e krimbave të miellit të verdhë si një ushqim të ri.

METODAT E PËRDORIMIT
Më në  detaj, është larva e krimbave të miellit të verdhë (emri shkencor Tenebrio molitor) e cila tani mund të përdoret si një insekt i tërë i tharë – si një meze e lehtë – ose si një përbërës për të pasuruar përgatitjet e tjera. Për shembull, si një pluhur në produktet e proteinave, biskota ose produkte makarona.

KURSIMET E BURIMEVE
Strategjia ‘Ferma në pirun’, shpjegon Komisioni Evropian, identifikon insektet si një burim alternativ proteine ​​që mund të mbështesë kalimin në një sistem ushqimi më të qëndrueshëm. Prodhimi i mishit të kafshëve, në fakt, përcakton një konsum shumë të lartë të burimeve (duke filluar me ujin). FAO i kualifikon insektet si një burim ushqimi i shëndetshëm dhe shumë ushqyes, i pasur me yndyrna, proteina, vitamina, fibra dhe minerale. Vendimi zyrtar i Komisionit do të miratohet në javët e ardhshme.

PROPOZIMI ERDHI NGA NJË NDËRMARRJE FRANCEZE
Janarin e kaluar, EFSA dha OK për kërkesën për autorizim për të tregtuar larvat e krimbave të miellit të verdhë, duke pranuar kërkesën e paraqitur nga një kompani franceze. Tani, me një propozim të hartuar nga Komisioni Evropian, vendet individuale i kanë dhënë dritën e tyre të gjelbër ardhjes së këtyre insekteve në tavolina. Studimet e toksicitetit të përfunduara janarin e kaluar nuk ngritën shqetësime për sigurinë. Konsumi i larvave Tenebrio, megjithatë, mund të shkaktojë reaksione alergjike tek njerëzit me alergji ndaj butakëve(guaskave).

 

burimi: yahoofinanza[contact-form-7 id="355" title="Forma Kontaktit"]

This will close in 0 seconds