LISTERIA: 6 VDEKJE DHE 61 RASTE NË ITALI TË LIDHURA ME SALSICE TË KONTAMINUARA. WUDY AIA NDËR MARKAT E PËRFSHIRA

Përditësim 29 shtator: shifrat e dhëna nga autoritetet italiane që asocohen me shpërthimin e listeriozës janë 3 të vdekur dhe 66 të prekur. Situata është në evolim të vazhdueshëm dhe si zakonisht ka shifra të ndryshme pas çdo hetimi specifik.

Pas alertit të komunikuar nga AKU (Autoriteti Kombëtar Ushqimor) më datë 21 Shtator në faqen zyrtare të Facebook dhe në media, mbi riskun e shfaqur nga disa salsiçe të tregtuara në tregun vendas, teknikët e studios komunikuan me atë që dukej një nga kompanitë përgjegjëse të brandit të salsiçeve Wudy AIA (shumë brand-e përdorin kompani të tjera për prodhimin e disa produkteve që shiten nën etiketën e tyre).
Rikujtojmë që, deri tani, në Itali ka pasur 6 të vdekur dhe 61 të prekur nga shpërthimi i listeriozës. Sipas autoriteve shëndetsore italiane shkaku është pikërisht konsumi i salsiçeve të prodhuara në një stabiliment në qytetin e Veronës, i cili prodhon për disa marka të njohura, ndër to spikat produkti Wudy i kompanisë së njohur italiane AIA.

Kompania AIA u përgjigj me email në datën 23 Shtator:

Gent. Sig.

facendo seguito alla sua richiesta, la informiamo che la procedura è stata attivata esclusivamente a titolo precauzionale in quanto l’eventuale erronea conservazione del prodotto e il mancato rispetto delle indicazioni riportate in etichetta potrebbero rendere il prodotto non idoneo al consumo.

Cogliamo l’occasione per ricordare che, se il prodotto è stato conservato correttamente secondo le modalità riportate sulla confezione e consumato previa accurata cottura (almeno 6 minuti in padella già calda o in acqua bollente) è sicuro per il consumo.

Rimaniamo a disposizione per ulteriori informazioni.

Cordiali saluti.

AIA S.p.A.
Piazzale Apollinare Veronesi 1
37036 S.Martino Buon Albergo
Verona
(ez)

Por si nis kjo histori për të cilën AKU sinjalizoi alertin e datës 21 Shtator në Shqipëri?

Më datë 2 Gusht 2022 në orën 15:23, Sistemi Evropian i Paralajmërimit të Shpejtë (RASFF) sinjalizon që një produkt ushqimor paraqet alert serioz të tipit shpërthim listerioze.
Produkti prek si destinacion tregtar edhe vendin tonë, shtetet e prekura janë Shqipëria, Austria, Belgjika, Bosnje Hercegovina, Bullgaria, Kroacia, Qipro, Cekia, Danimarka, Franca, Gjermania, Gjibraltari, Greqia, Hungaria, Italia, Jordania, Kosova, Luksemburgu, Malta, Montekarlo, Mali i Zi, Holanda, Portugalia, Maqedonia, Rumania, San Marino, Serbia, Sllovakia, Sllovenia, Spanja, Suedia, Zvicra, Ukrahina, Britania Madhe etj..

Autoritetet kosovare dhe maqedonase u aktivizuan direkt pas alertit të lëshuar nga autoriteti shqiptar, pra përtej kritikave të vazhdueshme, shpesh të merituara, AKU ishte një nga institucionet që reagoi më shpejt në shpërthimin e kësaj situate.

Nëse sinjalizimi ishte i datës 2 Gusht, si mund të quhet reagim i shpejtë ai i AKU më datë 21 Shtator?

Problemi qëndron tek fakti që alerti i lëshuar nga sistemi RASFF flet për llojin e produktit djath.

Për një panoramikë disi më të specializuar nga ana mediatike ju ftojmë të lexoni artikullin në vijim ku renditet konfuzioni që ndoqi këtë rast.

Burimi: “ilfattoalimentare.it“:

“26 shtator 2022

Gjashtë të vdekur dhe të paktën 61 persona të prekur: ky është numri i një shpërthimi të listeriozës që ka prekur disa rajone italiane muajt e fundit. Shkaku? Sipas autoriteteve shëndetësore, konsumi i frankfurtës së mishit të papërpunuar të shpendëve të prodhuar në një fabrikë Veronese dhe të shitur me marka të ndryshme, ndër të cilat spikat Wudy Aia. Lajmi, të cilin ilfattoalimentare mundi ta konsultonte, u shpërnda nga shërbimi evropian i alarmit në një raport prej 72 faqesh. Por për të zbuluar ‘fajtorin’ rruga ishte e gjatë dhe e dredha-dredha, dhe gjithashtu përfshinte një djathë të pafajshëm, të akuzuar padrejtësisht për javë të tëra se ishte shkaku i shpërthimit.

Gjithçka filloi më 2 gusht, kur Sistemi i Paralajmërimit të Shpejtë të Komisionit Evropian për Ushqimin (Rasff) mori njoftim nga Italia për një shpërthim të llojit Listeria monocytogenes ST 155, i cili numëron tashmë 29 raste dhe dy vdekje, të shpërndara kryesisht midis Lombardisë dhe Emilia Romanjas. Hetimet e autoriteteve rajonale shëndetësore, në atë pikë, fokusohen në djathin Asiago Pressato, i cili përdorej edhe për përgatitjen e sallatave të orizit.

Në një kohë të shkurtër, duke krahasuar të dhënat me mostrat e ruajtura në bazën kombëtare të të dhënave gjenomike të Listeria monocytogenes të Institutit të Lartë të Shëndetësisë, rastet e konstatuara nga viti 2020 janë rritur në 33, të shpërndara në nëntë rajone italiane. Ndërkohë vijojnë hetimet për kërkimin e markave të djathit të kontaminuar, por analizat e autoriteteve shëndetësore vijojnë të rezultojnë negative.

Prandaj arrijmë në datën 12 shtator, kur pas gati një muaji pa përditësime mbi shkaqet e shpërthimit, salsiçet shfaqen për herë të parë në skenë. Ministria e Shëndetësisë njofton Komisionin Evropian se, ndërkohë që rastet e konstatuara u rritën në 61, në shtëpinë e një pacienti u gjetën pako të paprekura të dy loteve të salsiçeve Eurospin Töbias, të kontaminuara nga i njëjti lloj Listerie si ai shpërthimit. Ky është loti 1810919 me afat minimal ruajtjeje 17/09/2022 dhe loti 1785417 me TMC (sha. afati maksimal i ruajtjes*) 03/09/2022.

Një inspektim në fabrikën e prodhuesit të würstel, Agricola Tre Valli Soc. Coop., zbuloi praninë e ndotjes në mjedis. Në këtë pikë nis tërheqja paraprake e të gjitha produkteve të tregtuara deri më 12 shtator me marka të ndryshme, përveç Töbias të lartpërmendur nga Eurospin: Golo, Wurs, Pavo, Salchichia, AV5, Salumeo di Lidl dhe, së fundi, por jo më pak e rëndësishme, Wudy Aia. përfshirja e të cilit ishte zbuluar tashmë nga zinxhiri i supermarketeve Unes, i ndjekur më vonë nga Bennet dhe Prix. Kompania prodhuese ka lëshuar edhe një paralajmërim për konsumatorët, duke kujtuar se salsiçet me Tmc nga data 20.09.2022 deri më 12.05.2022 dhe me shenjën identifikuese IT 04 M CE mund të jenë të kontaminuara dhe për këtë arsye duhen konsumuar vetëm pas gatimit të kujdesshëm. . Pavarësisht kësaj, në kohën e shkrimit, njoftimi Rasff ende përmend ‘djathin’ si një produkt të përfshirë në alarm.

 

Më 23 shtator, Ministria e Shëndetësisë vendosi gjithashtu të publikojë një deklaratë të gjatë për shtyp në të cilën më në fund informon për ekzistencën e shpërthimit të listeriozës dhe se është gjetur një korrelacion midis disa rasteve klinike dhe pranisë së llojit ST 155 në mishin e shpendëve të prodhuara nga Fabrika Tre Valli, e konfirmuar edhe me kampionim në fabrikën e prodhimit. Ajo që mungon në publikim, megjithatë, është një listë shteruese e markave të prekura nga kontaminimi. Nga ana tjetër, ministria ia lë topin konsumatorëve, të cilët do të duhet të skanojnë etiketat e salsiçeve në kërkim të shenjës identifikuese të ndërmarrjes, për të zbuluar nëse ambalazhi në frigoriferin e shtëpisë është i rrezikshëm.

Fabrika Tre Valli në një njoftim për shtyp të mbërritur në redaksinë mohon kategorikisht se ka prova tekniko-shkencore që mund të çojnë në lidhjen e rasteve të vdekjes nga Listerioza dhe salsiçeve të prodhuar nga Fabrika Tre Valli. “Kooperativa – saktësohet – ka aktivizuar një procedurë tërheqjeje vullnetare në marrëveshje me Autoritetet Kompetente me njoftim relativ informativ për përdorimin e duhur të ushqimit ekskluzivisht si masë paraprake, si ruajtja e gabuar e produktit dhe mosrespektimi i Metodat e gatimit të listuara në etiketë mund ta bëjnë ushqimin të papërshtatshëm për konsum nga pikëpamja mikrobiologjike”.”

 

Pra, siç mund të lexoni në artikull, vetëm në datë 23 Shtator Ministria e Shëndetësisë italiane publikon deklaratën për shtyp duke informuar korrelacionin e shpërthimit të listeriozës me produktet e Brand-eve.
Kemi kritikuar shpesh, në mendimin tonë me të drejtë punën e autoritetit tonë ushqimor, por në këtë rast sinjalizimi dhe alerti i lëshuar nga autoriteti ka qënë edhe më i shpejtë se ai i autoriteteve të tjera në rajon por dhe autoriteteve të tjera më të specializuara të vendeve të BE.

*në Shqipëri VKM 434/2018 “Për Etiketimin E Ushqimeve Dhe Informimin E Konsumatorit” krijon konfuzion mes datës së skadimit dhe afatit maksimal të ruajtjes.[contact-form-7 id="355" title="Forma Kontaktit"]

This will close in 0 seconds