SIGURIA USHQIMORE: KUSH KONTROLLON MOTORISTAT E USHQIMIT DELIVERY?

Pjesë nga shkrimi i Elena Dusit për “la Repubblica”

Hetimi shokues nga “Gambero Rosso” mbi kushtet higjenike të “kutive” të perdorura nga motoristat e ushqimit delivery: më shumë se 200 koloni bakteresh. pastrimi i kontinereve i lihet motoristave, por per mungesen totale te kontrolleve, shumë “harrojnë” te pastrojnë “kutitë”.

[…] Gambero Rosso, revista kryesore e ushqimit dhe verës në Itali, kërkoi nga laboratori SiLa në Romë që të analizonte një nga kontejnerët të përdorur nga delivery për dërgesat e tyre. Rezultati që doli nga instituti i specializuar në higjienën e ushqimit është shokues.

“Kush do të hante ushqim duke e ditur se ai ishte transportuar në një kuti që strehon më shumë se 200 koloni bakteresh?” habit revista në kopertinën e saj të titulluar “Bakteret në shtëpi” që do të dalë të martën 27 qershor[…]

200 kolonitë e baktereve u identifikuan në pjesën e poshtme dhe në muret e kutisë së Glovo , një kompani lider e shpërndarjes së ushqimit. […] shpjegon gazetari Maurizio Gaddi. Ligji, shton ai, përcakton që të gjithë operatorët – përfshirë motoristat – të ndjekin një kurs trajnimi mbi higjienën dhe sigurinë e ushqimit. Por në mungesë të kontrolleve, përfundon Gaddi, “kompanitë që operojnë në shpërndarjen e ushqimit kanë mangësi në trajnimin e stafit, ashtu siç parashikohet nga standardet kombëtare dhe evropiane”.

Hetimi, për sa i përket Glovos, flet për një kurs të bazuar në video dhe slajde dhe një orë mësimi kolektiv. Kontrata e motoristit me kompaninë rekomandon “mbajtjen e kontejnerëve të pastër” dhe përkushtimin për “pastrimin e përditshëm të kutisë me sapun dhe dezinfektues”. Por më pas, me buxhetet e tyre, motoristët fokusohen në çështje të tjera.
Në vitin 2019 ideja për të futur hundën në kontejnerët e motoristësve erdhi edhe në prokurorinë e Torinos. […] U gjetën disa pako ushqimore të mbyllura mirë, por të tjera ishin të hapura: prandaj në rrezik të kontaminimit si nga viruset dhe bakteret, ashtu edhe nga alergjenët, shumë të rrezikshme për ata me forma të rënda alergjie. Në vitin 2021, Universiteti i Torinos iu kthye trajtimit të temës me një artikull në revistën e tij “Parandalimi i vazhdueshëm” shkruar nga Alice Rastello dhe Maria Ausilia Grassi.

Gjithashtu për këtë kërkim, ASL ndaloi dhe inspektoi rreth njëzet motorista në qendër të Torinos.

Pikat kritike: “Paketimi i ekzekutuar keq, kontaminimi i ushqimit brenda kutisë termike, transporti i ushqimit në temperaturë jo të përputhshme ose në kushte të pamjaftueshme higjieno-sanitare”. […]

Përgatiti: Studio EON[contact-form-7 id="355" title="Forma Kontaktit"]

This will close in 0 seconds